Com cada any, L’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades, fa “festa grossa” el 20 de maig: DIA MUNDIAL DE LES ABELLES, gaudint de diverses activitats els 19, 20 i 21 de maig, i aprofitant aquestes jornades per difondre el mon apícola. Però també per manifestar la difícil situació en que es troba el sector agrícola enguany, donat que a mes de tenir que lluitar contra la “vespa asiàtica”, que depreda l’abella mel·lífera i posa en perill el futur dels eixams, la climatologia adversa encara complica mes el futur del sector apícola del nostre país.
Més informacióEl document ben estructurat, fa descripció sobre les àrees bioclimàtiques de Catalunya, amb la diversitat d’ambients, climes, sols i orografia, que te el nostre territori. També fa èmfasi de la fidelitat recol·lectora de les abelles, ja que visiten la mateixa espècie vegetal durant tot el període de floració.
Més informacióL’informe té com autors membres del CREAF i de la UAB, i col·labora Jaume Cambra professor emèrit de la UB i soci fundador de l’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades.
Més informacióSegons publica “la sexta.com”, i fent referència a un estudi del CSIC, la temperatura mes càlida d’aquesta primavera pot afectar la activitat pol·linitzadora de les abelles i com a conseqüència la disminució de la producció de mel.
Més informacióLa autora de l’article, Isaura Marcos, i dins de l’apartat “las fotos de los lectores”· de La Vanguardia, ens informa de la colonització que està portant a terme l’abella gegant asiàtica a les ciutats, en aquest cas concret a la ciutat de Barcelona. Originaria del Japó i la Xina avui es abundant a la regió de New York.
Més informacióJoan Solà, que a mes d’Alcalde de Riner, es membre de l’Associació Amics de les Abelles, fa una exposició força instructiva del projecte REDICAT, que amb el lema: “Petites Abelles, grans objectius”, descriu els seus reptes, les darreres activitats amb els ajuntaments participants, i el moment en que es troba el projecte.
Més informacióAquest diumenge 26 de març, en el marc de la Fira de la Mel a Riner, s’espera la participació de Carme Ruscalleda, cuinera catalana coneguda internacionalment, amb una gran trajectòria com a xef catalana. El que l’ha portat a obtenir per primera vegada a Catalunya, una qualificació de tres estrelles Michelin, per la seva cuina innovadora, especialitzada entre altres, en plats, que tenen com a base el peix.
Més informacióEn un Vídeo Javier Peña divulgador científic i fundador de HOPE ens explica la manera d’eliminar pesticides.
Més informacióEl proper dissabte 25 de març, es convoca a una Jornada Tècnica dins de la “Fira de la Mel de Riner”, L’acte es celebrarà en la Casa Gran del Miracle, de l’Ajuntament de Riner. En ella es parlarà també de la situació del projecte REDICAT i les seves darreres activitats.
Més informacióJoan Maria Llorens president de l’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades i Poblet, ha portat a terme el passat 14 de març, la realització de la primera experiència REDICAT, oferint també a un centenar d’alumnes d’escoles de Viladecans i Riner, el coneixement de com tractar les abelles, a mes de com utilitzar els mitjans necessaris per evitar picades, i tranquil·litzar les abelles quan es tenen que desplaçar, com el cas d’aquesta experiència d’assentament de REDICAT al Solsonès.
Més informacióSovint parlem en aquest apartat informatiu del “Web d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades”, del mal que fan els pesticides a les nostres abelles en general, i en especial a la espècie d’abella de la que mes ressò en donem, per el seu interès en el sector apícola, la pol·linització, i també l’alimentació i salut que aporten a la població. Clar, estem parlant de la “apis mel·lífera”, es a dir de l’abella de la mel.
Més informacióSegons ens informa Antoni Armengol, amb un treball de gran magnitud, que en xifres implica haver fet un seguiment de 871 vespers, el que suposa 3300 desplaçaments, amb mes de 39400 kilòmetres de recorregut, i 1950 hores de feina. Informacions que es poden trobar en l’article publicat per Vespavelutina.cat i que poden llegir-se àmpliament al final de aquesta presentació.
Més informació